Llenguatge de marques

Un llenguatge de marques en informàtica és una manera de codificar un fitxer de text de manera que per mitjà de les marques, s'hi incorpora informació relativa a com s'ha de representar el text. És l'equivalent de les metadades dels fitxers binaris.[1]

S'hi combinen dades i etiquetes o «marques» que contenen instruccions sobre l'estructura del text o la seua presentació. Les marques estan barrejades amb el text mateix. La informació addicional, per exemple sobre l'estructura o la presentació del text, s'expressa fent servir una marcació, intercalada al text primari.[2] El llenguatge consisteix a definir el codi que permet al programari «reconéixer» el que és una marca i el que és text. Com que escriure amb codi és força avorrit i que els texts romanen difícils a llegir per a qui no s'hi ha acostumat, es va desenvolupar programari que mostra a la pantalla el resultat visible i que tradueix en segon pla en codi, les anomenades tecnologies WYSIWYG («el que veus és el que obtens»). Un dels reptes majors és crear un llenguatge de marques que és universal i que permet obtenir un document visual que queda igual, qual que sia la plataforma, el sistema operatiu o el navegador web.

Un exemple de text escrit per mitjà d'un llenguatge de marcatge, és el que es fa servir en la viquipèdia:

Text amb marques o codi wiki Text visible
Un '''llenguatge de marques''' és una manera de codificar Un llenguatge de marques és una manera de codificar
{{ref-llibre| títol= Transformació de documents en format DocBook a PDF i HTML| cognom =Boluda Soler| nom= Adolf|}} Boluda Soler, Adolf. Transformació de documents en format DocBook a PDF i HTML. 
Pompeu {{versaleta| Fabra i Poch}} Pompeu Fabra i Poch

Dos dels llenguatges de marques més coneguts són l'XML i l'HTML. L'HTML és el que més es fa servir per a descriure el contingut de pàgines web. També hi ha llenguatges de marques que s'utilitzen per a intercanviar informació entre autors, editors, impressors i lectors. Un d'aquests és el format de text enriquit conegut amb els sigles en anglès RTF (de Rich Text Format).[3]

  1. Martí, Carles (coord.); Sala, Xavier. «Llenguatge de marques i sistemes de gestió». Institut Obert de Catalunya. Arxivat de l'original el 2021-06-28. [Consulta: 28 juny 2021].
  2. «0262647.xml Llenguatge de marques». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. «Chapter 7: Markup Languages» (en anglès). The Missing Link: An Introduction to Web Development. [Consulta: 28 juny 2021].

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy